en een goede gezondheid

En een goede gezondheid !

Op 1 januari krijg je meestal te horen: „ gelukkig nieuwjaar ”, en vaak wordt dit vergezeld van de zin : „ en een goede gezondheid!”
Ik vond dat vroeger toen ik klein was, maar ook nog toen ik al in de twintig was, een redelijk ouderwetse zin die volgens mij op niets sloeg. Mensen zeiden dat zo maar.
Maar nu weet ik wel beter. De meeste van de mensen die dat toen zeiden, hadden reeds wat tegenslagen gekend in hun leven, en vaak hadden ze daar nog steeds last van. Bij de één was het reuma, bij de ander het verlies van één of meerdere geliefde personen, vrienden of familieleden. Bij nog anderen was het kanker, of een slecht gehoor, of de ogen die achteruit gaan. Of het was een accident, een zware ziekte, een depressie, etc.
Ik heb altijd gedacht dat die zaken enkel en alleen bij oude mensen voorkomen, bij echt oude mensen bedoel ik dan. Niet bij mensen van veertig zoals ik nu, nee, dat kon toch niet. Of als het al gebeurd dan toch zeker niet bij mij, zo denkt een mens toch soms nee?
Helaas heb ik mij toen grandioos vergist. Ik zat er volledig naast en was een niets wetende dwaas toen ik mijn ogen omhoog rolde bij het horen van dergelijke nieuwjaarswensen.

eneengoedegezondheid

Deze morgen wou ik voor mijn vrouw zorgen die ziek was. Hoesten, niezen, keelpijn en koorts, het één al wat meer dan het ander. Ik had alweer een wondje aan mijn stomp opgelopen. Waarschijnlijk opgedaan bij de yogales die ik vorige week heb gevolgd. Zelfs statische houdingen aannemen is blijkbaar niet aan mijn been besteed. Door dat wondje deed mijn been extra veel pijn, bij elke stap sneed er precies een mes door de achterkant van mijn been. Ondanks mijn goede voornemens om er voor mijn vrouw te zijn, werd het mij plots teveel, de pijn was bijna niet meer te verdragen. Ik begon te huilen en reageerde mijn verdiret en pijn bijna op haar en de kinderen af. Dat was duidelijk niet wat ik van te voren had gepland.

Nu lig ik op bed deze tekst te typen. Ik moet pas binnen twee uurtjes op mijn werk zijn. Mijn vrouw is gaan werken ondanks verschrikkelijke keelpijn en hoesten. De kindjes heeft ze afgezet, eentje bij de creche en eentje op school.

Ik heb nog twee uur. Op die tijd moet ik mijn wondje goed zien te ontsmetten en verzorgen om erger te voorkomen. Maar ik had ook beloofd een paar zaken in huis te doen. Elke stap kost nu weer moeite en ik vertik het om met die krukken rond te lopen, twee benen is gewoon veel makkeljker om vanalles gedaan te krijgen.
Dus nog liever de pijn wegbijten en doen wat ik heb beloofd dan weer te moeten toegeven dat het niet ging, dat ik teveel pijn had. En ondertussen maar smsjes sturen naar mijn lief vrouwtje, om te zeggen dat het me spijt, dat ik zo niet had mogen uitvliegen deze morgen.

Vanaf volgend jaar wens ik iedereen een goede gezondheid toe. Zelfs nu wens ik dat iedereen al toe, en morgen weer, en de dag erna weer, en elke dag opnieuw zal ik in mijn binnenste iedereen een goede gezondheid toewensen, mezelf incluis !

Comments are Disabled