Yoga en (onzichtbaar) ziek zijn

We weten allemaal dat we in beweging moeten blijven. Maar wanneer je een aandoening of ziekte hebt, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat past dan echt? En wat kan je doen op een moment dat het jou uitkomt? Wat kan je aanpassen aan hoe jij je vandaag voel?

De titel heeft het natuurlijk al wel verraden. Mijn vorm van bewegen is yoga geworden.
Het heeft wel tijd gekost om hierin mijn weg te vinden. Om een manier van yoga beoefenen te vinden die echt bij mij en mijn lichaam past.

Mijn naam is Astrid van Rens. Ik ben yogadocente en ik heb fibromyalgie en het syndroom van Tietze. Beide aandoeningen zijn onzichtbaar voor anderen. Maar deze twee vormen van reuma belemmeren me behoorlijk in mijn privé en werkende leven. Er zijn zelfs momenten geweest waarop ik bang was dat ik geen yogalessen meer zou kunnen geven. Maar dat bleek heel anders uit te pakken! Het was juist de toename van mijn klachten die voor een belangrijke verandering zorgde…

Doordat het bewegen van mijn lichaam in sommige periodes zo beperkt was, moest ik heel creatief worden. Ik ging yogahoudingen aanpassen aan mijn mogelijkheden. Ik ging mezelf ook toestaan dat soms slechts 1 houding voldoende was. Dat mijn hele yogapractice uit slechts 1 houding kon bestaan.

Ik zal eerlijk zijn. Dit was geen eenvoudig proces. Het heeft me heel wat tranen en verzet gekost. Ik gaf al een aantal jaren les. Ik was gewend om veel meer te kunnen. Toegeven dat er een heleboel niet (meer) kan, leverde me echter ook iets anders op…

Ruimte! Ruimte om te ontdekken wat er wél kan.

En daarin zit voor mij de kracht van yoga. Yoga laat je mogelijkheden zien. Ik ben gestopt met te denken dat een houding maar op één manier uitgevoerd kan worden.

Wanneer je gaat vertrouwen op je lichaam, ontstaan er weer mogelijkheden. Ons lichaam geeft namelijk heel veel waardevolle informatie. En die signalen, onze lichaamstaal, moeten we weer leren begrijpen. Daarvoor is tijd nodig. Want door het ziek zijn, dagelijkse pijn en fysieke beperkingen is de communicatie met het lichaam vaak uit balans. We zijn gewend om vooral te luisteren naar de ‘stop-ho-halt’ signalen van ons lichaam. En dat is heel goed. Maar daarnaast zijn er ook nog de signalen van waar in je lichaam wel ruimte, zachtheid en ontspanning te vinden is. Iets wat ik, en velen met mij, heel hard nodig heb. Voelen dat het lichaam niet alleen maar pijnlijk is. Dat er ook nog iets anders voelbaar is.

Drie jaar geleden startte ik met yogalessen voor mensen met chronische pijn. Dit heeft ook voor mij persoonlijk veel veranderd. Ik moest nu echt met de billen bloot. Erkennen en naar buiten laten zien dat ik beperkingen had. Dat ik niet voldeed aan het ‘ideale yoga-docenten-plaatje’.

Maar de deelnemers aan deze lessen waren vanaf het begin zo open, zo leergierig, zo bereid om met mij op zoek te gaan naar hun vorm van yoga. Dat zorgde ervoor dat ik mijn eigen beperkingen steeds meer ben gaan zien als mijn kracht. Mijn bron tot creativiteit, ruimdenkendheid en flexibiliteit. Wat er voor zorgde dat ik dat ook de deelnemers weer kon meegeven.

En nu, precies drie jaar verder is mijn eerste online yogaprogramma bijna klaar. Een stap voor stap programma voor mensen met fibromyalgie. Ik wil nog veel meer mensen op weg helpen. Ervaringen en kennis delen. De kracht van yoga en meditatie laten ervaren.

Wat yoga en meditatie mij geven?

Ze geven mij de mogelijkheid om voorbij mijn beperkingen te kijken. Voorbij de pijnklachten en onzekerheden die mijn aandoeningen met zich meebrengen. Yoga en meditatie kan ik namelijk altijd beoefenen. Het is echt altijd en voor iedereen toegankelijk.

Het leerde me om iedere keer te kijken naar waar ik op dat moment ben. Ik neem de situatie zoals die vandaag is als uitgangspunt. Yoga gaat voor mij niet meer over diep buigen of ver strekken. Yoga gaat niet over een flexibel lichaam maar over flexibel durven zijn. Het gaat over de beperkende gedachten loslaten over m’n lichaam. Iedere keer als ik op mijn mat stap, nodig ik mezelf uit om dat te doen wat mijn lichaam op dat moment nodig heeft. Niet wat ik vind dat ik moet kunnen. Niet wat ik denkt dat ik moet kunnen. Yoga gaat over bewegen binnen mijn mogelijkheden. Yoga is er voor mij. Yoga is for Every-Body.

passion-led-us-here-kopie-2

Astrid van Rens is yogadocente. Ze leeft met fibromyalgie en het syndroom van Tietze die beide zorgen voor chronische pijnklachten. Astrid geeft yogales in diverse yogastudio’s en in een verzorgingshuis. Daarnaast biedt ze online yogaprogramma’s (met begeleiding) aan. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in yoga voor mensen met chronische pijnklachten, ziekte en fysieke beperkingen.

Meer informatie kun je vinden op www.astridvanrens.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *